Simpeler kan bijna niet: haal iets van een woord af en kijk wat er gebeurt. Soms vind je zo binnen seconden de winnende naam.
In de natuurlijke taal gebruiken we verkortingen om de taal vlotter te maken: discotheek werd disco en automobiel werd auto. Bij bedrijfs- en merknamen is het doel meestal om van een normaal woord een als merk te beschrijven woordmerk te maken. Voorbeelden zijn Accell, Ambi Pur, ontwerpplatform Canva, schoonmaakmiddel Carolin, discussiedienst Disqus, Dors bier, Fanta frisdrank, Finess servetten, Innova campers, Intel, Intuit, Leasabl, pannenkoekenketen Pannenkoe, lingeriemerk Sapph (n. de Griekse dichteres Sappho), Sheaffer Skrip vulpeninkt, audioboekendienst Storytel.
Hier is steeds iets van de rechterkant van een woord afgehaald. Bij de namen Disqus en Skrip is ook de spelling nog aangepast en Ambi Pur is een combinatie van twee verkortingen. Het leukste is wanneer er een woordspeling ontstaat, zoals bij Pannenkoe.
Het ligt minder voor de hand, maar je zou ook links kunnen snoeien. Burbs (voor ‘suburbs’), shrooms (‘mushrooms’), droid (‘android’) en blog (‘weblog’) zijn voorbeelden uit het Engels. Merk- en bedrijfsnamen met zulke verkortingen zijn Cision, Cisco, Elephone, Hipmunk, popgroep The Icicle Works, Man van Taal, online supermarkt Ocado (v. ‘avocado’), bierbrouwerij Rrëy(v. ‘Monterrey’), lettertype Zilla (v. ‘Mozilla’), puzzelapp Zzle. Ook hier zien we toevallige woordspelingen: The Icicle Works en Man van Taal.
De derde manier om te verkorten is het weglaten van letters uit het midden, zoals bij no. voor numero. Een klassiekvoorbeeld van een naam hiermee is snoepdispensermerk Pez, van ‘Pfeffermintz’. Andere voorbeelden zijn supermarktmerk Gwoon, Heks’nkaas, Hero B’tween, Jb. Bussink koeken (v. Jacob), Spup (v. ‘sponsor een pup’), Zuivelhoeve Boer’n yoghurt.